Systeemtherapie als oplossingsgerichte benadering voor complexe vraagstukken

Systeemtherapie en Haarrol in Complexe Vraagstukken

Mijn eerste kennismaking met systeemtherapie

Het is alweer een paar jaar geleden, maar ik herinner me het alsof het gisteren was. We zaten met een groep vrienden bij Martijn, die zijn knusse woonkamer had omgetoverd tot een soort therapieruimte. Ja, ik weet het, een beetje ongewoon voor ons, maar er was iets dat ons als een magnetisch veld naar de bank trok. Tijdens deze sessie vertelde hij enthousiast over systeemtherapie als een oplossingsgerichte benadering voor complexe vraagstukken. Het klonk als iets dat een beetje vaag en zweverig was, maar toen begon hij te praten over de Kanij-methode… en een lichtje ging branden!

Ik dacht: “Wacht eens even, dit kan gewoon mijn problemen oplossen!” Omdat ik, net als velen, was vastgelopen in complexe situaties. De uitdagingen leken als een grote spaghetti-maaltijd; overal werden harde knopen gevormd en de saus, tja, die liep gewoon niet van de lepel.

Connect, Mirror, Focus!

Een van de sleutels tot systeemtherapie volgens Martijn is de Connect Mirror Focus-techniek. In simpele bewoordingen komt het erop neer dat je verbinding maakt met je omgeving en dan een spiegel voorhoudt – het klinkt als een raar soort selfie, maar in feite gaat het veel dieper. Je reflecteert op de dynamiek binnen een groep en hoe dat invloed heeft op jouw leven.

Stel je voor dat je over je problemen praat en ineens de reacties van je vrienden ziet – hulpeloosheid, begrip, misschien zelfs wel een tikkeltje ongemak. Het voelde als een briljante openbaring! Door deze technieken te gebruiken, begrijp je niet alleen je eigen rol, maar ook de rol van anderen. Kortom, je kunt de chaos een beetje samenvoegen en dat is goud waard.

En toen kwam de Transactionele Analyse in beeld. Dit klinkt als een vakterm die je zou tegenkomen in een universitaire klas – maar geloof me, het is makkelijker dan het klinkt! Het draait allemaal om de interacties tussen mensen en hoe die ons gedrag beïnvloeden. Het kan je echt helpen om dieper na te denken over hoe jij en jullie communiceren. Bij momenten dacht ik: “Is dit echt nodig om het te begrijpen of maak ik gewoon het leven moeilijker voor mezelf?”

De kracht van systeemtherapie in de praktijk

Dus, toen ik mijn eigen chaos begon aan te pakken, had ik een paar vrienden bij de hand – altijd goed voor een drankje en een goede tijd! Maar we besloten serieus aan de slag te gaan. We gebruikten de technieken die ik van Martijn had geleerd. Ik merkte dat het verrassend verfrissend was om te bespreken hoe we allemaal met onze eigen problemen worstelden – en hoe we samen sterker konden worden.

Het gaf me een gevoel van saamhorigheid dat je moeilijk in woorden kunt vangen. Het voelde als een enorme opluchting, bijna alsof je een zware rugzak vol stenen van je schouders haalt. In de loop van de weken werden onze gespreks- en interactiestijlen steeds beter; we leerden elkaar beter begrijpen en, oh boy, wat had ik dat niet eerder moeten doen!

Overall, de creativiteit die je kunt aansteken door met elkaar te praten, is ongelooflijk. Het is alsof je met een stel vrienden om een kampvuur gaat zitten – je wordt warm en veilig omringd door de mensen die je het meest dierbaar zijn. En heel eerlijk, zo voelt systeemtherapie voor mij.

In closing, dank voor het lezen van mijn verhaal over systeemtherapie en hoe het me hielp om complexiteit te ontrafelen. Als je ooit denkt dat problemen je overweldigen, denk dan aan deze technieken. Hey, misschien kan het je net zo helpen als het mij deed! Dus tot de volgende keer, en onthoud: soms is het gewoon goed om samen de spaghetti te ontwarren! 🍝

Plaats een reactie